image

Τι ειναι η Παιδοδοντιατρικη;

Ε ίναι εξειδίκευση της Οδοντιατρικής και ασχολείται με τη στοματική υγεία των παιδιών από τη βρεφική μεχρι και την εφηβική ηλικία. Τα βρέφη, τα νήπια, τα παιδιά του δημοτικού, οι έφηβοι και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όλα απαιτούν ξεχωριστή προσέγγιση καθότι είναι σε διαφορετικό στάδιο οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης και εφαρμόζουμε εξειδικευμένα προληπτικά προγράμματα στοματικής υγείας προκειμένου να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Καθιερώνοντας μια Σχέση Στοργής

Σκοπός μας είναι η καθιέρωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με το μικρό μας ασθενή, χρησιμοποιώντας εκφράσεις ανάλογες με την ηλικία, την πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού, εξηγώντας και δείχνοντας του όλα όσα αφορούν τις εργασίες που πρόκειται να κάνουμε. Απαγορεύεται να πούμε ψέματα στο παιδί και πάντοτε επιβραβεύουμε το παιδί στο τέλος της επίσκεψης με ένα μικρό δωράκι δείχνοντάς του πόσο πολύ μας βοήθησε.

Γιατί τα παιδικά δόντια είναι τόσο σημαντικά;

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την υγεία των νεογιλών δοντιών του παιδιού. Παραμελημένα παιδικά δόντια με τρύπες συχνά οδηγούν σε πόνο και απόστημα στο στόμα του μικρού ασθενή και θέτουν έτσι σε κίνδυνο τα μόνιμα δόντια που ακόμα αναπτύσσονται μέσα στις γνάθους.

Άρα τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά για 4 λόγους: αποτελούν το πρώτο όργανο για τη μάσηση των τροφών και την σωστή άρθρωσή του, απαρτίζουν τον οδηγό για την ανατολή των μόνιμων δοντιών και διατηρούν το χώρο για την ομαλή έλευσή τους, συμβάλλουν στο να σχηματιστούν σωστά οι δύο γνάθοι και η στοματική κοιλότητα. Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή των μόνιμων δοντιών. Παρ’ότι τα μπροστινά παιδικά δόντια μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι την ηλικία των 7-8 χρονών, τα πίσω δόντια του παιδιού σας συνήθως δεν κουνιούνται πριν την ηλικία των 10 με 12 χρονών.

    
Πρόληψη της Τερηδόνας

Καλή στοματική υγιεινή συνήθως απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που ευθύνονται για την τερηδόνα των δοντιών μας. Για τα βρέφη χρησιμοποιούμε μια βρεγμένη γαζούλα ή ένα καθαρό πανάκι για να σκουπίσουμε την πλάκα από τα ούλα τους. Όταν ανατείλλουν τα πρώτα δοντάκια του παιδιού σας βουρτσίζουμε, στην αρχή μαζί του, με μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα στην αρχή χωρίς οδοντόκρεμα. Μόλις φτάσει σε ηλικία που μπορεί να ελέγχει την κατάποσή του μπορεί να βάζει φθοριούχο οδοντόκρεμα σε ποσότητα ίση με ένα μπιζέλι.

Όταν μαθαίνετε το παιδί πως να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα, την τοποθετείτε με 45 μοίρες σε σχέση με τα δόντια με τις μισές τρίχες να καλύπτουν τα δόντια και τις υπόλοιπες να καλύπτουν τα ούλα. Αρχίζετε το βούρτσισμα με απαλές κινήσεις κατά μήκος των ούλων με κυκλικές κινήσεις. Τέλος πρέπει να επιβλέπετε και να βοηθάτε το παιδί σας μέχρι να μπορέσει μόνο του να βουρτσίζει με τον κατάλληλο τρόπο.

Υγιεινός τρόπος διατροφής οδηγεί σε υγιή δόντια. Όπως το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και τα δόντια, τα κόκκαλα των γνάθων και οι μαλακοί ιστοί του στόματος έχουν ανάγκη από μία ισορροπημένη διατροφή. Τα παιδιά ειδικότερα θα πρέπει να έχουν στο διαιτολόγιό τους ποικιλία φαγητών από τις κύριες ομάδες τροφών και να αποφεύγουν τις τροφές με ζάχαρη.

Τακτικές εξάμηνες επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και φθορίωση, όπως προτείνει η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής.

Να αποφεύγετε να βάζετε το παιδί σας για ύπνο με το μπουκάλι το οποίο περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Αυτό βοηθά στην πρόληψη μίας σοβαρής μορφής της τερηδόνας που προσβάλλει μικρά παιδιά και αναφέρεται ώς πρώιμη τερηδόνα βρεφικής ηλικίας. Αυτή η πάθηση προκαλείται από επανηλειμένη και μακροχρόνια έκθεση του νηπίου σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη. Ανάμεσα σε αυτά είναι το γάλα (και το μητρικό γάλα), χυμοί φρούτων, και άλλα γλυκά ροφήματα.

Η κλινική μας προτείνει καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) ώς ένα πρόσθετο προληπτικό μέτρο. Τα sealants μπορούν εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα να τοποθετηθούν στους μόνιμους τραπεζίτες των παιδιών στις επιφάνειες των δοντιών που είναι αδύνατο να καθαριστούν.
<